21
mai

Amenajare camera nou nascut Oradea

Cum amenjăm camerele de copii

Încă din primele mele zile ca designer de mobilier la o firmă din Oradea m-am lovit de urmatoarea problemă: amenajarea camerei unui bebe născut sau care urmează să se nască. Eu nu am copii,  însa am fost atentă la părerile mai multor părinți cu privire la cum se cresc copii și astfel mi-am format niște păreri. 

Am înteles că unii parinti preferă co-sleepingul, adică dormitul împreună cu copilul, alții vor să obisnuiască de mic copilul singur în camera lui. Uneori mamele dorm în această cameră a copilului, altele iși păstreaza locul în dormitorul matrimonial. Nu o să fac aici o descriere amanunțită, o să spun doar că fiecare părinte este liber să-și crească și să-și educe copilul după cum consideră că este mai bine pentru ei și mai ales pentru copil.

 

jucarie cu rol de sustinere
Acest cățel are și rol de pernă de susținere atunci când vrem să culcăm copilul pe o parte. E o jucarie ce rămâne ani de zile în încapere, e bine să fie asortată camerei.

Amenajarea camerelor de copii e bine să se facă respectând categoria de vârstă

Dar ceea ce mi se pare extrem de important, indiferent de unde și cum se doarme, copilul are nevoie de camera lui. Și ceea ce nu am înteles și nu voi fi niciodată de acord este să amenajam această încăpere cu mobilier de tineret, adică cu birou de copii mari, cu loc de televizor și dulapuri ca și cum copilul urmează să meargă la liceu… Unii părinti chiar iși închipuie că peste 10-14 ani mobilierul făcut va mai fi de actualitate și că va avea o forma intactă?

O să spuneți că sunt rea, că nu mă gândesc la aspectele economice ale problemei. Da, se poate spune și asta, dar să fim serioși, un nou născut are nevoie de un patuț de bebe, o masă de schimbat, care poate fi usor înlocuită de o comodă cu sertare și în rest foarte puțin spațiu de depozitare pentru restul hăinuțelor. Apoi când mai crește, are nevoie de măsuță și scaune pentru vârsta lui, mobilier care se găsește în diferite variante, lemn sau plastic. După 10 ani, cel mai probabil nici una din aceste piese de mobilier nu ar scăpa intactă, toate ar purta urme de lovituri, creioane, carioci și alte forme de uzura. 

Aici am pus cateva poze cu amenajarea făcută împreună cu sora mea pentru Tudor, nepoțelul meu. Amenajarea a fost făcuta acum 2 ani. Pentru că încăperea destinată lui avea un dressing mobilat, tot ce a trebuit făcut în cameră, desigur după reîmprospătarea culorii de pe pereți, a fost să adaugăm un patuț, un corp cu sertare care a functionat ca masuță de schimbat și 2 polite pe pereți pentru depozitare jucării și alte lucruri. Combinația de culori aleasă a fost verde măr, alb, bleu și bleumarin și se regăsește în toate materialele așternuturilor și a draperiilor și câteva buline de autocolant, care ne am gândit că vor inviora atmosfera. Aproape toate piesele de mobilier, materialele și obiectele de decor au fost achizitionate de la Ikea, la preturi modice.

Acum ca Tudor a crescut, în camera și-au mai făcut apariția câteva cutii de depozitare a jucăriilor, o măsuță și  un scaun pentru vârsta lui, iar pe viitor pătuțul va fi schimbat cu unul de “băieți mari”. Toate astea probabil până la vârsta la care va începe școala, moment în care camera va beneficia de un nou “makeover” adecvat cu vârsta.

[nggallery id=4]

Fotografiile au fost realizate de www.amalexfoto.ro