
Colecția de decoruri Egger – tendințe actuale în design-ul interior
Colecția NEWS de la Egger – soluții pe bază de lemn pentru design interior
Cu produsele pe bază de lemn Egger lucrez de mulți ani, în special când vine vorba de alegerea unui pal melaminat și a blaturilor termorezistente.
Anul trecut am avut ocazia ca împreuna cu Zigman Cluj să particip la un curs de vânzări și unul de design la fabrica Egger de la Rădăuți. Am descoperit atunci toată povestea din spatele colecției atunci lansate, colecție care a venit cu foarte multe noutăți și care este adaptată tendințelor din amenajărilor interioare. Lucrând des cu pal, am învățat din această prezentare argumentele de care aveam nevoie sa prezint beneficiarilor motivele alegerii acestor decoruri.
Astăzi, participând la o nouă prezentare Egger, descopăr că multe dintre informațiile primite acum un an sunt încă de actualitate celor interesați de amenajări in ton cu tendințele actuale. Noutățile în amenajări sunt conectate cu interesele și tendințele generale ale oamenilor: întoarcerea către natural, importanța sustenabilității dar și prezența tot mai frecventă a practicilor de fitness sau mindfulness. Persoanele care au participat la crearea acestei colecții s-au inspirat nu doar din tendințele designului interior sau al industriei producătoare de mobilier, ci și din alte industrii cum ar fi modă/fashion, automobile sau IT.
Trăim într-o perioadă în care totul este permis. Asocierea de produse diferite ca textură și culoare nu face excepție de la această regulă. Contrar a ceea ce am putea crede, marmura re-intră puternic în lumea designului și ea este propusă cu precădere de designeri tineri, nu de cei consacrați. Așadar rețineți, marmura face un adevărat come-back.
Mix & Match de texturi
Asocierea de elemente, culoare sau texturi se referă și la combinații precum lemn cu inserții metalice sau marmură cu inserții metalice, combinații de elemente noi și vechi, cum ar fi un metal ruginit lângă o textură de lemn. Nuanțele de gri, texturile de ciment și beton care se pot combina între ele sau cu alte culori/texturi.
Culoarea se folosește ca accent lângă o textură naturală de lemn. Culorile, luând exemplele din anii trecuți Serenity și Rose Quartz, Greenery sau Ultra Violet de anul acesta, au rolul de a potența texturile naturale de lemn și le găsim cu precădere în zona premium. Toate acestea ne ajută în a scoate în evidență elemente precum textura lemnului și ne garanteză o compoziție reușită.
Mat & Lucios o dualitate din care avem doar de câștigat
Jocul cu texturile nu se termină aici. Putem combina aceeași nuanță, dar în textura mat lângă una lucioasă (gloss). Un exemplul clar al acestui efect este ‘East meets West’ (estul se întîlnește cu vestul), unde textura lucioasă – preluate din lumea Orientală – se combină cu cea mată – o tendință întâlnită cu precădere în zona Occidentală – pentru a servi sistemelor de deschidere a ușilor de tipul push-to-open și designului minimalism. Exemplul cel mai bun pentru astfel de decoruri sunt MDF-urile din gama Perfect Sense Matt și Perfect Sense Gloss.
Propunerea Egger în materie de decoruri
Cele 304 decoruri propuse de Egger pentru perioada 2017-2019 permit o multitudine de asocieri, atât între ele, cât și cu alte elemente dintr-o amenajare. Dispunerea în catalog în calupuri de câte nouă nuanțe, din care cea mai deschisă la culoare este mereu în centru, face ca alegerea lor să fie mult facilitate. Pe lângă dispunerea lor pe game cromatice, le găsim ușor și în calupuri pe texturi sau tipuri de material: metalice, marmură și ardezie, stejar premium sau decoruri exotice.

Aproape jumătate din vechile decoruri au dispărut sau au fost actualizate. Texturi precum cireș, calvados sau wenge au dispărut cu desăvârșire, spre bucuria tuturor designerilor. Și da, fac parte din cei care am fost marcați în mod negativ de preferința compatrioților pentru “clasicul” cireș sau așa-zisul “veșnic valabil” wenge.
Decoruri de pal unice, cu texturi realiste
Ceea ce apreciez cel mai mult la această colecție este faptul că texturile de lemn sunt deosebite, iar repetarea unui desen pe coala de pal este de doar 2 ori pe lungimea colii. Dacă în colecțiile anterioare, mobilierul avea un decor mai repetat, acum aspectul final este unul mult mai natural. Șansa ca două uși ale aceluiași mobilier să aibă același desen este aproape zero.
Texturile sincron fac desenul să fie identic cu structura, ca exemplu stejarul Halifax, care apare în 3 variante: Stejar Halifax natur, Stejar Halifax alb și Stejar Halifax tabac. Pentru acest decor, textura aceea care redă o crăpătură a lemnului o simțim fizic cînd atingem suprafața. Îmi place foarte mult această gamă, motiv pentru care am propus aceste decoruri în cîteva ocazii. Rezultatele le voi afișa cît de curînd pe site. Am observat că mulți producători de mobilier fug de aceste decoruri din cauza prețului și de aceea nu le propun clienților. Însă diferența ca aspect dintre un mobilier oarecare și un mobilier cu o astfel de textură este extrem de mare. Așa că eu am ales să propun aceste decoruri ca o alternativă a mdf-ului, caz în care am reușit să livrez mobilier la prețuri acceptate de către beneficiari.
De ce aleg Egger
Așadar dacă până să cunosc mai îndeaproape fabrica Egger din Rădăuți foloseam produsele lor fără să am motive clar întemeiate, în ultimul an am devenit fan declarat al acestei mărci. Acest articol l-am scris din proprie inițiativă, nu ca urmare a unei propuneri din partea lor și reprezintă strict poziția mea vis-a-vis de produsele Egger. Am apreciat și apreciez deschiderea lor către zona de arhitectură și design interior, programul lor Profiprogramme și mai ales cursurile și prezentările lor care m-au făcut să înțeleg mult mai bine tendințele designului.
Surse poze: www.egger.com, www.pinterest.com și www.pexels.com
0 comments