Reguli dressing- inaltime bara de haine
11
feb.

Dressingul încăpător- un ”must have” în orice casă

Nu-mi imaginez o viața ordonată fără un dressing încăpător

Cu excepția situației în care sunteți adepta/ul unui stil capsulă pentru garderoba voastră, apartamentul sau casa voastră ar trebui să conțină cel puțin un dulap încăpător. Și când spun încăpător nu mă refer la un dulap de 1m lățime cu o bară de haine și 2 rafturi; clasicul dulap, pe care l-am urât din prima zi în postura de designer de mobilier. Alții, care ziceau că vor un dressing încăpător, îmi spuneau că vor un dressing până la tavan, cu două rânduri de bară de haine. Desigur, fără sistem de coborâre, că ăla e scump. Cam așa ar arăta cele două situații:

Cum cer clienții un dulap de haine
Dulap banal și dulap cam greu de folosit

Îmi aduc aminte și acum, de parcă era ieri, cum în vizită la străbunicii mei din Moldova, în camera cea bună, aveau 2 paturi din acelea de o persoană, ceva mai înalte, de o parte și de alta a camerei. Iar pe partea cealaltă, 2 dulapuri cu uși, aproximativ 2 m împreună. Dar în ciuda vârstei fragede, să tot fi avut eu vreo 5-6 ani, ceva nu îmi ieșea la socoteală. Dacă străbunicii au avut 5 fete, plus ei 2, de ce au avut doar 2 dulapuri? Explicația că nu aveau prea multe rochii, decât cele de duminică și cele simple de lucru toată ziua, nu m-a satisfăcut.

Nu lăsa bunăstarea să dea pe-afară din dressing-ul tău

Ne bucurăm astăzi din plin de bunăstare și prosperitate, din moment ce acumulăm atât de repede obiecte mai mult sau mai puțin utile în casă. Personal, nu mă atașez foarte tare de lucruri. Dacă am o pereche de pantofi sau o haină care merge la orice, încerc totuși să o înlocuiesc cu alt obiect similar, de îndată ce dă semne clare de uzură. Curățenia generală la noi în casă se lasă mereu cu plase sau chiar saci de lucruri de dat celor care au nevoie de ele. Pur si simplu ador prea mult ordinea în dressing-ul meu încât să las niște lucruri vechi sau pe care nu le mai port cu plăcere sau deloc, să-mi îngrămădească și să-mi șifoneze restul hainelor.

Bazată pe experiența mai multor dressing-uri realizate de-a lungul timpului și discutînd cu clienții despre obiceiurile lor de a păstra hainele și obiectele ordonate, am ajuns la câteva reguli general valabile în crearea unui spațiu propice depozitării de haine.

  • 1. Identifică locul cel mai potrivit amplasării unui dressing în casă. Acest loc poate fi o cameră special construită pentru a avea această destinație, sau poate fi un perete din dormitor, pe hol, sau în orice alt loc care să nu ia din spațiul vizual sau cel necesar trecerii dintr-un spațiu în altul.  Asupra acestui aspect e util de reflectat chiar înainte de achiziția unui apartament sau a unei case. De foarte multe ori am fost pusă în situația de a mobila camere de bloc care nu au fost gândite logic pentru a include stații de depozitare. În cazul în care următorii ani îi vom petrece în acest spațiu, mi se pare absolut necesar să avem unde ne depozita lucrurile și totuși să avem și spațiu pentru a trăi armonios.
Unde si cum plasam dulapul de haine
Unde și cum să plasăm dressingul, prima varianta este de evitat, a doua este minimul necesar pentru un dulap cu usi batante și ultima variantă adâncime minimă pentru usi culisabile

 

  • 2. Evită dressing-urile lungi și înguste. Adâncimea standard pentru un dressing cu destinație depozitare haine pe umeraș fiind de 60cm, iar spațiul de trafic pentru o persoană între un perete și un dressing este de minim 80cm. Personal nu sunt adepta încăperilor de tip dressing pe lungime de 3-4m și îngust de 1,5m, un fel de anexă a dormitorului, pentru că mi se pare a fi un spațiu neprimitor și sinistru. După părerea mea, este de preferat să ai un dormitor cu dimensiuni mai generoase, care pe o latură să aibă un dresing din perete în perete cu usi culisabile, într-un finisaj cât mai discret și asortat încăperii, decât un dormitor de dimensiuni minuscule, cu spațiu doar pentru pat și noptiere, și acest walk-in-closet îngust anexat.

    Dressingul ingust si lung nu e cea mai buna idee
    Dressingul îngust și lung nu e cea mai bună idee, ai fi mai câștigat cu un dormitor mai primitor și un dulap mare pe o latură

          O excepție de la acestă regulă este dacă walk-in-closetul tau arată ceva de genul acesta. Regula pe scurt ar suna așa. Dacă încăperea cu destinație de dressing permite amplasarea mobilierului într-un L mare sau chiar U, merită să facem încăpere de dressing. Dacă e doar pentru un dresssing liniar, mai bine amplasat un dulap pe o latură a dormitorului.

 

  • 3. Spațiul trebuie compartimentat tinând cont de numărul de persoane care își vor depozita acolo lucrurile și de necesitățile lor particulare. Pentru dressing-urile cu adâncime de 60cm – adâncimea standard pentru umerașe – recomand ca majoritatea lucrurilor depozitate în acest spațiu să fie pe umeraș și să identificăm un alt spațiu în încăpere sau în apartament/casă pentru hainele împăturite, care au nevoie doar de 40 cm. Un dulap cu adâncimea mai mică este mai ușor de amplasat într-o încăpere, fără a fi inestetic sau a lua din spațiul de trafic.
Partea lui, partea ei de dressing
Partea lui, partea ei de dressing. Bine, poate primi și el 2 sertare din cele 8

 

  • 4. Reflectați de 2 ori înainte de a amplasa un televizor în dormitor. Dacă singurul spațiu de depozitare dintr-un dormitor e peretele din fața patului, iar lungimea peretelui e de 3m, nu e păcat ca o treime din acest spațiu să fie ocupat de TV? Desigur, e o opțiune, utilizăm spațiul de sub TV pentru un corp cu sertare, iar cel deasupra cu rafturi, dar recitiți punctul anterior, pentru rafturi, putem găsi o soluție mai bună.
Televizor in dressingul din dormitor
Televizor în dressingul din dormitor? Pierdeți spațiu prețios de depozitare

 

  • 5. Gândiți în metri liniari de bară de haine, pentru a fi siguri că vă ajunge spațiul și pentru a analiza dacă noul dressing va fi sau nu mai încăpător decât în situația actuală. 
Metri liniari de bara de haine
Metri liniari de bară de haine este reperul nostru pentru cât este de încăpător un dressing

 

  • 6. Ajustați înălțimea rafturilor, acolo unde depozitarea se face pe rafturi. Cazul clasic de dulap, are spații intre rafturi de 35, poate chiar 40cm. Acum să fim serioși, înălțimea aceasta o fi bună pentru sticle de whisky sau de ulei, dar într-un dressing nu își are rostul. Cine poate ține ordonat un teanc de tricouri de o asemenea înălțime? Iei unul de la mijloc și s-a dus naibii toată ordinea…
Reguli dressing- inaltime rafturi haine
Reguli dressing- inălțime rafturi haine

 

  • 7. Țineți cont de lungimea hainelor care urmează a fi depozitate pe umeraș. Suntem tentați a crede că pentru a depozita rochii lungi și paltoane, avem nevoie de aproape toată lungimea unui dulap. Nimic mai fals. În realitate, pe măsurate, o rochie medie, până la genunchi sau un palton mediu are nevoie de o înălțime de 130-135cm, spațiu efectiv între rafturi, care include și bara de umeraș. Desigur bara nu trebuie montată foarte jos sub raft, dar asta o știu meșterii experimentați. Pentru cămăși de bărbați avem nevoie de o lungime de 1m (+/-5cm), dar pentru bluzele de femei, ne descurcăm și cu mai puțin.
Reguli dressing- inaltime bara de haine
Reguli dressing-înălțime bară de haine

 

  • 8. Sertarele sunt raiul persoanelor ordonate. Nici să nu vă gândiți că vă puteți descurca fără ele. Ele nu trebuie să fie dispuse neaparat în dressing, pentru că ar lua din spațiul pentru bara de haine (am scris despre asta mai devreme). Ideal este să aveți loc în dormitor și pentru a amplasa o comodă sau chiar două. E drept că sertarele ridică un pic costul mobilierului, mai ales în situația în care optăm pentru soluții de închidere silențioasă. Nu recomand însă rabat de la calitatea feroneriei; dacă bugetul nu ne permite glisiere silențioase cu deschidere totală, putem opta pentru cel cu deschidere parțială, dar să avem încă amortizarea. Mă refer desigur la glisierele sub sertarele cu fund din pal. În cazul în care aceste gliesiere depășesc posibilitățile noastre financiare, ne rămâne alternativa șinelor simple, care se montează pe sertare cu fund din pfl, dar rezistente datorită soluției de prindere a șinelor. Ce nu recomand însă este să  acceptați soluții miraculoase propuse de meșteri, că știu ei ceva mega glisiere la prețuri incredibil de mici. Glisierele sau șinele nu sunt ceva care se pot schimba cu una cu două, pentru că fiecare are anumite cerințe de montaj, iar dimensiunile sertarelor, distanța dintre ele și corpul mobilierului, vor fi adaptate la un anume tip glisiere sau șine de culisare.
Cat mai multe sertare pentru depozitare
Cât mai multe sertare pentru depozitare

 

Comoda dubla in dormitor
Comodă dublă în dormitor pentru o depozitare cât mai ordonată. Sursă poză: www.pexel.com

Studiu de caz:

De exemplu, Maria se mută de la un apartament în care a avut un dulap de 1m cu un singur rând de bară de haine și o debara pe hol care avea lungimea de 1,2m, tot cu o singură bară de haine. Mai avea o comodă cu sertare în dormitor și în rest multe rafturi, în care desigur ordinea era imposibil de păstrat (explicația o găsești la punctele anterioare). Noul apartament în care se mută cu prietenul ei are posibilitatea plasării unui deressing de 3m pe peretele din dormitor opus patului. Renunță la amplasarea unui televizor în dulap și prin urmare are un dressing de 3 m în care putem amplasa 6ml de bară de haine pentru ea și prietenul ei. În dormitor, mai are patul cu noptiere, acestea mai au 2 sertare fiecare, plus o comodă de 1m cu 4 sertare. In plus, în hol mai există posibilitatea plasării unui dulap hol în care să depoziteze amândoi geci, paltoane și pantofi. Plus o bibliotecă în living care mai poate ascunde câteva haine împachetate. Eu cred că nu vor duce  lipsă de spații de depozitare în următorii ani, prin urmare, pot să meargă la shopping linistiți.

Despre această amenajare am scris pe larg aici.

Acestea au fost câteva linii generale de urmat în amenajarea unui dressing cât mai încăpător. Desigur, în funcție de spațiul fiecărei locuințe, dar și de preferințele beneficiarilor, dressing-urile pot să se abată ușor de la aceste reguli. În cazul în care aveți nevoie de o ofertă de preț pentru configurarea dressingului sau a dormitorului vostru, trimiteți-ne un mesaj. Vom mai reveni asupra subiectului, referindu-ne la sisteme de usi culisante sau alte soluții ingenioase de închidere a dressing-ului într-o postare separată.