02
mart.

In tranzitie de la camera de bebe la camera pentru un mic scolar

În retrospectivă: camera amenajată acum 6 ani pentru bebe Tudor

Să vă spun un secret: camera asta e o reamenajare. Am mai scris despre ea aici. Atunci Tudor era mic-mic de tot, cățelul de pe pat era mai mare decât el. Avea un pat de bebe și comoda cu mașinuțe și mingiuțe pe post de butoni servea de masă de schimbat. Iată imaginile.

Camera bebe, așa cum a fost decorată acum 6 ani
Camera bebe, așa cum a fost decorată acum 6 ani

Camera reamenajata: de la bebe, la scolar

Cum el a crescut, în cameră și-a făcut apariția un pat de copii mai mari. Iar pentru că sunt foarte multe jucării de depozitat, patul a fost ales înalt pentru a avea sub el spațiu de depozitare. Acest pat a avut și un topogan, dar până la urmă s-a dovedit cam inutil, pentru că nu-l folosea, așa că s-a renunțat la el. Un mic detaliu, la început nu era atent și cînd a ajuns cu capul la muchia de sub pat, se cam lovea de ea. Așa că am venit cu ideea de a pune niste globuri cu lumini, ca de Crăciun, dar în culori neutre. Sunt cu baterie și au buton de oprit-pornit. 

Camera copil-vedere de ansablu pat inalt, depozitare Trofast și draperia asortata, toate de la Ikea
Camera copil-decorată într-o temă neutră, într-o gamă coloristică bine definită

Copiii au nevoie de spațiu de depozitare jucării

Comoda servește și acum ca spațiu de depozitare, dar intre timp au apărut jucării noi, iar soluția propusă de mine a constat în faimoasele Trofast de la Ikea. Pe lângă faptul că sunt simpatice așa colorate, ele sunt și foarte durabile, cutiile fiind din plastic. Iar cînd copiii cresc și vor mobilă de oameni mari, se poate opta ca aceste cutii să depoziteze lucruri marunte într-un garaj sau într-o debara.

Trofast sistem depozitare jucării de la Ikea
Trofast sistem depozitare jucării de la Ikea

Fără stereotipii bleu/roz sau teme cu super-eroi

Anul trecut am fost la un workshop de design si decorațiuni interioare special pe tema “Cum amenajăm o cameră pentru copii”. Primul sfat a fost să încercăm să evităm stereotipiile de  bleu pentru băieți și roz pentru fetițe. Al doilea sfat a fost să evităm temele eroilor de desene animate din simplul motiv că șansele ca peste foarte puțin timp copii să se răzgândească asupra acestora. Și nu vorbim de ani când spun puțin timp, ci de intervale de câteva luni. Părinții îmi pot confirma acest lucru. Această cameră este un exemplu viu: amenajată într-o temă neutră acum 6 ani, cu doar mici modificări ale pieselor de mobilier, servește în continuare de cameră pentru un școlar.

Camera copil-vedere de ansablu pat inalt, depozitare Trofast și draperia asortata, toate de la Ikea
Camera copil-vedere de ansablu pat inalt, depozitare Trofast și draperia asortata, toate de la Ikea

Ce culori să folosim pentru camera copiilor

Un alt aspect discutat la acest workshop a fost referitor la culorile alese pentru camera copiilor. Se recomandau culori deschise și mai  ales neutre, care să calmeze și să invite la odihnă, presupunînd că aici aducem copii la culcare. Din punctul acesta de vedere, camera lui Tudor nu respectă această regulă, dar nici nu pot spune că nuanța de verde a pereților este una care să nu fie potrivită. Este o nuanță de intensitate medie, iar culoarea aleasă este una plăcută. De super eroi nici nu poate fi vorba, înclusiv stickerele de pe pereți au fost alese neutre. Inclusiv garderoba lui urmează această regulă de a nu avea supereroi imprimați peste tot pe haine, ci desene neutre, iar copilul credeți-mă că nu suferă absolut deloc. Sunt în totalitate de acord cu mama lui că este mult mai original așa, decât să ajungi la o petrecere unde 8 din 10 băieți sunt îmbrăcați în tricou cu Spiderman.

Camera copil- vedere de ansamblu cu buline autocolante pe perete și draperia cu imprimeu asortat de la Ikea
Camera copil- vedere de ansamblu cu buline autocolante pe perete și draperia cu imprimeu asortat de la Ikea

Tot la acest workshop se recomanda folosirea unui birou în camera copiilor, încă din stadiul de bebe. Motivul fiind acela că acest birou se poate folosi pe post de masă de înfășat. Sunt total împotriva acestui lucru deoarece în clipa în care copilul nu mai necesită a fi schimbat și mai crește un pic are nevoie de o masă și un scaun adaptate dimensiunilor lui, nicidecum un birou de dimensiuni normale. Iar un birou ocupa spațiu mult într-o cameră în care nu este nevoie de el timp de foarte mulți ani.

Masa și scaune copii Mammut de la Ikea- acum într-o nouă gamă coloristică
Masa și scaune copii Mammut de la Ikea- acum într-o nouă gamă coloristică

Spre exemplu, în această cameră, măsuța și scaunele de copii stau de când Tudor a început să meargă și le-a folosit pentru joacă și desen. Momentan este clasa zero, dar cum nu se preconizează să aibă teme nici în următorii ani, achiziția unui birou este amânată. Între timp, măsuța aceasta este foarte utilă și încă nu i-a rămas mică.

În schimb, eu recomand folosirea unei comode pe post de masă de schimbat. Deoarece comoda își păstrează utilitatea ca spațiu de depozitare. Am îmbunătățit aspectul cu butoni colorați, fiecare reprezentînd un animal, o minge sau mașinută. Șurubul este metalic, dar suprafața cauciucată, așa că nu au fost periculoși când copilul a început să meargă. Nu cred că trebuie să vă spun că au fost un deliciu pentru el.

Cameră copil școlar- litere volumetrice și mici detalii colorate
Cameră copil școlar- litere volumetrice și mici detalii colorate

La workshop s-a mai atins subiectul folosirii unui fotoliu pentru alăptat sau legănat copilul înainte de somn, citirea unei povești sau supravegherea temelor cînd acestea se vor face în această cameră. Sunt de acord cu acest lucru, doar că nu toate camerele au posibilitatea de a pune un fotoliu. Cu puțină creativitate, gen un fotoliu-scaun sau un beanbag pe care și copii să-l folosească, se poate rezolva această problemă.

Dulap mic pentru copil mic sau dulap dimensiuni normale

Alt sfat se referea la alegerea unui mobilier de dimensiuni obișnuite și gândit pe termen lung. Asta pentru că viitorii părinți sunt tentați de a cumpăra dulăpioare mici, gândindu-se cât de drăguți vor fi copii lor cu dulapuri pe mărimea lor. Personal tind să dau dreptate ambelor variante. În primul rând să ținem cont dacă este vorba de un apartament mic de bloc în care fiecare centimetru contează sau o casă spațioasă în care spațiul de depozitare este ultima noastră problemă. De asemenea este vorba de camera unui singur copil sau ea va găzdui doi-trei?

Dressingul oferă camerei mai multă luminozitate și spațiu

Acestă cameră de copil este luminoasă și spațioasă deoarece alături stă o încăpere dressing generoasă. Acest lucru face ca în cameră să nu fie nevoie de absolut nici un spațiu de depozitare haine, motiv pentru care ne rămîne spațiu din plin pentru jucării și masuța care pe viitor va fi înlocuită de un birou.

Camera dressing, secretul unei încăperi luminoase și spațioase
Camera dressing, secretul unei încăperi luminoase și spațioase

Un alt detaliu și o sugestie de personalizare a camerei unui copil îl reprezintă literele volumetrice cu numele lui.  În cazul de față am optat pentru litere din polistiren extrudat, decupate laser, pe care le-am vopsit cu  culori acrilice și am mai adăugat mici detalii din autocolant taiat tot laser (micile dungi de pe litera T). Acestea se pot realiza la comandă, la firme care se ocupă cu bannere și litere volumetrice pentru reclame stradale, iar costul lor este modic. Desigur, în cazul de față am pregătit totul pentru execuție, iar manopera de vopsire și lipire am făcut-o personal. Pe moment Tudor nu s-a bucurat de acest cadou, pentru simplu fapt că nu știa de ele, nu a fost pregătit, iar inerția la schimbare este mare. Prin urmare mi-a spus să le dau jos din camera lui, că el nu le vrea, dar apoi s-a obișnuit cu ele. 

Litere volumetrice cu numele copilului- ce idee minunată pentru camera lui
Litere volumetrice cu numele copilului- ce idee minunată pentru camera lui

Cam atât momentan despre camera lui Tudor, sperăm că v-am dat idei bune de decorat pentru camera piticilor voștri. 🙂