designer interior Gabriela Postole Brio design
15
feb.

Interviu cu Gabriela, designerul BrioDesign

Cum e să fii designer de interior? E vorba de studii sau hobby?

Cred că aveam vreo 14-15 ani, la liceu, când mama a venit cu propunerea să am camera mea. Până atunci am împărțit împreună cu sora mea două camere: un dormitor și o cameră pentru lecții. Atunci am început să mă gândesc cum aș amenaja o cameră și am ajuns la concluzia că sunt foarte multe posibilități. Mai țin minte că înainte de asta mă fascina o revistă adusă din străinătate cu poze frumoase şi mansarde înalte. Îmi pare rău că nu mai am revista aceea, a avut un rol declanșator. Când m-am decis că asta vreau să fac, să urmez cursurile facultății de arte, secția design industrial, am început să mă pregătesc pentru examen. Eram elevă la un liceu teoretic. Mama îmi spunea să mă pregătesc și pentru altă facultate, în cazul în care nu intru la Arte (erau doar 2 sau 3 locuri fără taxă, plus câteva cu taxă), iar eu am răspuns: ” Știu că aș intra la altă facultate, dacă mă pregătesc și dau examen, dar nu vreau altă facultate.” Dar ca să-ți dau un răspuns complet la întrebare, pe lângă studii sunt importante autoeducația și mai ales dedicarea. E una din meseriile acelea pe care pur și simplu nu ai cum să le faci altfel. 

De ce crezi că e nevoie de serviciile unui designer de interior? 

Oare unde să încep și unde să termin cu răspunsul ăsta? Nu toată lumea are nevoie de designer; unii oameni au talent, știu ce vor și au ceea ce le trebuie să-și amenajeze singuri spațiul în care locuiesc. Dar ca oricare alt serviciu, când apelăm la specialiști ne ușurează treaba și mergem la sigur. Atunci când omul e ocupat cu propria meserie, ii rămâne foarte puțin timp liber și poate apela la un specialist să economisească timp. O amenajare care necesită foarte mult timp și resurse, e un proces complex. Te întrebi: ” Am timp?”, ”Dar buget?”. În raport cu bugetul investiției, costul designer-ului este infim și se amortizează foarte repede din eficientizarea alegerilor făcute împreună cu designerul, care ne ghidează către achiziții avantajoase preț/calitate.
Chiar și atunci când știi exact ce vrei  de la o amenajare, designerul te ajută să vizualizezi dimensiuni, ține cont de standarde și datele tehnice, iar în final vei avea un rezultat minunat. 
 

Moodboard-propunere cromatică
Sedinta prezentare propunere cromatică și design interior
 

Care sunt localitățile unde prestezi serviciile de design interior? 

Eu sunt din Oradea, iar în momentul de față locuiesc la Cluj- Napoca ceea ce ma ajută să activez atât în aceste două orașe, cât pe o arie de 100-150km în jurul lor. Când începe discuția despre un posibil proiect, am nevoie de planul de arhitectură, iar apoi de o discuție cu beneficiarii, care se poate face telefonic. Câteva poze ale spațiului mă ajută să-mi dau seama de stadiul în care se află construcția/locuința, fie că e o clădire în curs de construcție sau o renovare a spațiului. Odată acceptată oferta de preț și niște termene de livrare orientative ale proiectului, mă deplasez pentru măsurători și o discuție detaliată. Mai e nevoie de 1-2 întâlniri cu beneficiarii, pentru o prezentarea generală și mai apoi pentru detalii, iar în rest ținem legătura pe e-mail și telefon. Când începe șantierul, mai e nevoie de 1-2 vizite pentru a verifica stadiul lucrărilor. Indiferent dacă suntem în aceeași localitate sau nu, procedez la fel, pentru că e o dovadă de profesionalism să evit a pune oamenii pe drumuri să ne tot întâlnim pentru prea multe intâlniri. 

De cât timp te ocupi de design şi amenajări interioare?

În 2005, chiar după ce am terminat facultatea, am avut primul job în mobilier la comandă. Au alternat apoi perioade de lucru pe cont propriu cu perioade în care am fost angajată ca designer, în domenii creative. La început făceam doar schițele de mobilier la comandă. Dar cum e destul de greu și uneori imposibil să reușești să planifici o bucătărie funcțională printre prizele și instalații sanitare deja montate, am început să intervin în planurile clienților din etapa de amplasare a prizelor și instalațiilor sanitare. Apoi am observat că aveau întrebări despre montarea faianței, a perdelelor, și a altor detalii mici de care erau nesiguri. Și mi se pare normal să nu știe. Nu asta le este meseria. Eu făcând asta zilnic, observ mereu lucruri, avantaje, dezavantaje, exemple de bună practică. Așa am ajuns să știu tot mai multe și îmi place să dau mai departe din ceea ce am învățat din practică.

Cu cine lucrezi pe partea de execuție plan?

Pentru lucrări de construcție, renovare, intalații electrice e alegerea personală a beneficiarilor, pentru că nu pot să-mi asum termenele pe care le dau meșterii, dacă încep și termină la data stabilită. Colaborez însă cu echipa angajată de beneficiari și livrez schițe pe înțelesul tuturor, merg pe șantier, explic ceea ce e necesar  și sunt disponibilă telefonic oricând pentru lămuriri suplimentare.

Pe partea de mobilier pot ajuta mai mult, oferind variante de mobilier cu transport și montaj incluse, cu firme cu care am mai colaborat și în care am încredere. Beneficiarii sunt liberi să apeleze la serviciile oricărei firme de producție mobilier, eu predând schițele cotate și o listă de accesorii ca să fim siguri că primim ofertă pe același tip de accesorii. Pentru mai toate tipurile de servicii și produse am câțiva furnizori agreați, cu a căror produse și servicii am lucrat și de la care știu ce să aștept. Uneori se întâmplă să am nevoie de produse sau servicii de la firme cu care nu am experiență sau referințe. În aceste cazuri și clienții mei sunt informați.

În cât timp pot lua viață propunerile finale de design?

Asta nu depinde doar de mine, ci de stadiul lucrărilor care sunt necesare și de eficiența executanților. Din punctul de vedere al proiectării, sunt necesare 1-2 luni înainte de începerea șantierului pentru a avea timp de pregătire a tuturor etapelor de lucru. Am clienți care apelează la mine de la stadiul de cărămidă, cazuri în care colaborarea se întinde pe 1-2 ani. Am cazuri de reamenajări în care la 1-2 luni de la începerea discuțiilor sunt finalizate. Termenele de 2-3 săptămâni sunt irealiste, pentru că lucrurile deosebite nu se află în stocurile magazinelor, ci se aduc pe comandă în 3-4 săptămîni. O mobilă se face la comandă tot așa, începînd de la o lună, chiar două în funcție de accesorii. Când execuția proiectului de suprapune cu perioadele vacanței de vară și a sărbătorilor de iarnă și avem furnizori în vacanță și/sau în schimbarea stocurilor durează un pic mai mult. 

Apartamente, case și….ce altceva? Ai în plan amenajarea de spații business sau centre comerciale? 

Amenajarea apartamentelor și caselor sunt cele mai frecvente, cu proiecte care avansează mai încet sau mai rapid. Totul depinde de executanți și de beneficiari. În perioada următoare intenționez amenajarea unor spații de lucru (birouri) și tare m-aș bucura să văd concretizat și proiectul Shop-in-Shop (magazin-în-magazin) la care am lucrat anul trecut. Îmi doresc mult să fac și concepte de „tiny houses”, acele case minuscule care se pot deplasa pe roți. Sunt fascinată de spațiile mici în care totul trebuie să încapă și să fie funcțional și la îndemînă. Mă ajută foarte mult  și experiența în mobilierul realizat la comandă, dar și cea în construcții metalice.

Care este cel mai de suflet proiect de design?

Tot timpul ultimul proiect e și cel mai interesant. Pentru că e vorba de o nouă provocare. Că este vorba de un dressing într-un spațiu mic, dar care trebuie să fie încăpător, ba că e vorba de o bucătărie de dimensiuni liliputane, dar care trebuie să fie mega dotată. Sau, cum am avut recent, o cameră de copii în care să încapă dulap, paturi supraetajate, o canapea, un dulap încăpător, dar să păstrăm și peretele cu fototapet și un televizor la care nu doreau să renunțe. In final soluția a fost schimbarea patului supraetajat într-o altă formulă, un pat supreaetajat cu dulap dedesubt și un pat extensibil în loc de canapea. Unul din argumentele strong cînd am ales această meserie a fost să nu am o rutină și să nu fac mereu același lucru. Cu siguranță am reușit acest lucru: nu mă plictisesc nici măcar un moment. 

Ce-ţi place să faci în timpul liber?

Atunci când reușesc să mă desprind de computer, de programul de proiectare, de blog sau de canalele social media încerc să merg cât mai mult pe jos. Yoga e o activitate care mă ajută un pic să mă destind și să îmi repar un pic spatele afectat de prea multe ore în fața computerului. În weekenduri ies din oraș și merg în mini excursii sau fac o tură urbană cu bicicleta. Și restaurantele intră la categoria hobby necesar, că de mâncat tot trebuie să mâncăm, de ce să nu o facem într-o formă plăcută și cât mai diversificată.

Cum i-ai convinge pe cititorii acestui articol că tu eşti persoana potrivită pentru planurile lor de amenajare? 

În primul rînd le-aș spune să nu fie reticenți la nou și să încerce să fie obiectivi atunci când trebuie să ia o decizie. Tendința generală este de a respinge o idee care este complet nouă, doar pentru simplul motiv că e diferită de ceea ce și-au imaginat ei. Nu garantez compatibilitate 100% cu toți potențialii clienți, de aceea cel mai bine este să avem o discuție via telefon sau mesaje ca să vedem dacă suntem pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește amenajarea. Dacă ceea ce căutați este validarea propriilor păreri, este posibil să nu fiu persoana potrivită. Dacă în schimb doriți un schimb de opinii corect și o colaborare a cărui rezultat să vă avantajeze, da, sunt persoana potrivită. Sunt o fire sociabilă și comunicativă, sunt mereu directă și sinceră în relațiile cu beneficiarii. 

Vrei să intri în contact cu Gabriela pentru o ofertă de preţ şi o consultare Gratuită?