25
mai

Reamenajare hol mic apartament

Holurile nu sunt doar spații de trecere și depozitare

Datorită faptului că sunt spațiul în care se întră în apartament/casă este important ca această încăpere să fie și primitoare. Trebuie să căutăm să îmbinăm utilul cu esteticul și de aceea recomand ca în fiecare hol, unul din elementele necesare: cuier, pantofar, bancuță, dulap depozitare sau oglindă să aibă un rol decorativ.

De regulă foarte mici și nu foarte bine iluminate natural, holurile necesită câteva trucuri în amenajare. Este bine ca atenția să ne fie focalizată pe un singur element decorativ, în cazul de fată este rama cu oglindă, pusă în valoare de peretele turcuaz. O atenție deosebită la holuri trebuie acordată deschiderilor ușilor, de obicei mai multe la număr. Pentru că holurile sunt mici, ușile nu trebuie să se deschidă una peste alta sau să îngreuneze trecerea dintr-un spațiu în altul. De exemplu aici ușa de intrare se deschide spre interior, spre hol, cea de la debara de deschide tot spre hol, cea de la camera se deschide spre interiorul camerei. La bucătărie nu s-a montat ușă pentru că ar fi încărcat prea mult spațiul. În planul inițial era cât pe ce să montam o ușă culisabilă, dar am ajuns la concluzia că e nevoie de ambii pereți din stanga și din dreapta acestei intrări pentru loc de pantofi, un cuier și alte lucrușoare din astea practice într-un hol.

Vedere dinspre cameră și vederea de la intrare, spre cameră și bucătărie

In cazul de față avem de a face cu o reamenajare

Apartamentul a fost amenajat inițial în 2008, iar de-a lungul timpului a beneficiat de câteva modificări și adăugiri. Ulterior a fost rezugrăvit și astfel l-a scos din anonimat. Pantofarul alb era acolo, suportul pantofi la fel. Cuierul a apărut ulterior pentru că ideea de a ține tot timpul hainele în debara nu s-a potrivit deloc cu realitatea.  Asta încerc să spun mereu clienților. Este foarte bine că vor sa fie ordonați și să închidă tot timpul hainele într-o debara sau dressing existent la intrare, dar nu tot timpul acest lucru este și practic, iar în cazul musafirilor este chiar deranjant să faci chestia asta. Și asta v-o spun atât din perspectiva gazdei, cât și a musafirului. În plus, un cuier bine ales poate fi un element decorativ într-un hol, chiar dacă el va fi folosit doar ocazional, de persoanele venite în vizită. Așa că sugestia mea este ca în fiecare hol să includem în amenajare un mic cuier, chiar dacă rolul lui va rămâne în mare parte doar decorativ.

Pantofarul alb  Trones de la Ikea, au fost achizitionat în 2008 și a fost mereu amplasat pe acel perete, produsul încă se comercializează și îl recomand mereu pentru spații înguste, fiind mobilierul cu cea mai mică adîncime, de doar 18cm. Ca și observație personală, nu mi-a plăcut cum stăteau pantofii în el și faptul că dacă scoteai o percehe restul cădeau și era foarte dificil de potrivit 3 perechi care să stea fixe în spațiul alocat am găsit zic eu o utilitate mult mai bună: am inceput să folosesc acest pantofar ca loc pentru depozitat căciuli, fulare, eșarfe, șosete, colanți și alte obiecte vestimentare de acest tip. E bine de menționat că am putut face acest lucru deoarece are o porțiune închisă tip cutie în partea de interior, nu doar grilaj care să țină pantofii. Mai jos pozele explicative de pe site-ul Ikea:

 

Trones de la Ikea, alegerea nr.1 pentru orice spațiu îngust care trebuie să fie mega încăpător

Acest pantofar are scop si de a fi spațiul unde lăsăm cheile la intrarea în casă, scoatem mărunțișul din buzunare, punem ochelarii de soare și în general toate acele mărunțișuri care nu și au loc în altă încăpere. În alte amenajări, în funcție de dimensiunile spațiuluii, punem opta pentru corpuri de mobilier ceva mai late sau măsuțe tip consolă. Dar repet: ador acest pantofar de la Ikea. O să-l mai vedeți în amenajările mele.

Peretele am vrut să repete culoarea canapelei din cameră, mai ales că una din pernele canapelei a ajuns spătar la băncuța din hol. Nu a ieșit chiar din prima nuanța, în cameră era ok, dar în lumina din hol părea cu totul altceva. Am tot făcut pe nuanțe și după 2 zile de încercări, am zugravit peretele cu mânuțele mele și mă mîndresc cu acest lucru.

Unde mai punem lucruri când nu ne mai încape locul

Polițele de deasupra ușii și pe peretele lateral au venit ca o soluție în momentul în care nu au mai încăput în debara. Am optat pentru rafturi cu cutii la vedere și nu la dulap închis din două considerente: optic e mult mai ok să vezi un raft cu cutii decât un dulap închis, în sensul că pare ceva mai mic și mai ”light”, iar al doilea a fost acela că prin console făcute la comandă am putut să fixăm aceste polițe fără să dăm găuri în zona în care în pereți există cabluri (deasupra ușii este panoul electric și de acolo pleacă toată instalația electrică a casei, fix pe zona în care ar fi trebuit fixate șuruburile. Cutiile au fost achiziționate de pe un site de cutii de pantofi și au avut prețuri foarte avantajoase. Pentru o identificare mai ușoară a pantofilor din cutii, am optat pentrtu varianta de a face etichete cu un aparat de etichetat. Desigur, unii pantofi sunt înlocuiți cu timpul de alții mai noi, dar dacă facem etichetele la modul “pantofi toc negri” sau “botine negre piele”, șansele să fie înlocuiți tot de piese similare cresc. Sau înlocuim eticheta. Despre aparatul de etichete vă povestesc într-o altă postare, deocamdată îl pun pe lista de moș Crăciun.

Barele de pantofi au apărut ca o necesitate atunci când numărul pantofilor a prosperat. Mda, fiecare femeie cu slăbiciunile ei…Surpriza un pic neplăcută a fost că nu toți pantofii cu toc s-au potrivit, unii nu puteau fi agățați, așa că au rămas să ocupe câte o cutie. Barele au fost achiziționate tot de la Ikea

Un pic de reciclare

Holul necesita și un mic spațiu pentru așezat, așa că sub aceste bare de pantofi am realizat o băncuță din cutii de vin, suvenir din Franța. Proiectul de bricolaj a necesitat 4 rotile de mobilier, 2 balamale mici tip platbandă, o placă de lemn pentru capac și încă 2 șipci de lemn pentru a se fixa lăzile una peste cealaltă. Perna am făcut-o tot la comandă, pentru că am vrut să aibă fix dimensiunile băncuței. Perna de pe perete aparține de fapt canapelei din cameră, dar pentru că acolo fiecare pernă e diferită, aceasta și-a găsit locul pe hol. Tot ce a trebuit să fac a fost să o îngustez un pic și din materialul rezultat să fac bridele de prindere pe bară. Acum holul are atât zonă de așezat, cât și un mic spațiu de depozitare în aceste cutii (pungi de cumpărături și uneltele de gradină).

Aplica este de fapt un abajur găsit la un magazin second hand și o bază de la o lampă la care abajurul original s-a spart.

Băncuța din cutii de vin și lampa reciclată cu un abajur second hand și o bază de la o lampă spartă

Imaginea de hol “girlie” este întregită și de agățătorile de pe ușa de debara, care sunt de fapt niste butoni de mobilă fixați invers.  Și asta a fost tot un fel de reciclare, pentru că i-am recuperat de undeva, nu au fost cumpărați în acest scop.

Vedere către intrarea în apartament și ușa debaralei, un fel de peștera lui Ali Baba, în care am depozitat o grămadă de minunății

Debaraua în care se intră din acest hol este foarte organizată și încăpătoare, dar va trebui să mă credeți pe cuvînt pentru că nu am poze care să edifice acest lucru. 🙂

O listă cu estimarea costurilor pentru câteva din elementele de mobilier (datorită faptului că acestea s-au făcut treptat, de-a lungul timpului, nu se poate face o estimare precisă)

  • pantofar Trones, IKEA 3 bucăți 145ron x2  = 290 ron
  • rama oglindă Ung Drill, IKEA = 89,90 ron + cost oglindă = 100ron
  • suport pantofi IKEA = 45 ron, cost aproximativ, produsul nu se mai afla în oferta magazinului
  • console rafturi = 200 ron
  • rafturi pantofi = 150 ron
  • cutii pantofi = 65 ron
  • polită sticlă + suporți =45 ron
  • bare pentru pantofi Fintorp, IKEA 4 buc x 69 = 276ron