20
apr.

Bucatarie cu aspect vintage, dar eco si tehnologizat

Mobilier lemn și electrocasnice de ultimă generație pentru o bucătărie eco

Cam așa sună foarte pe scurt bucătăria pe care o prezentăm astăzi: aspect vintage, cu concept eco și tehnologizat. Pe Camelia o știu de vreo 15 ani, ani în care am schimbat amandouă multe în viața noastră, dar am avut mereu ce povesti. Așa se face că într-una din zile ne-am apucat să colaborăm pentru renovarea apartamentului, pe care Camelia și l-a dorit eco-sustenabil, adică să folosească materiale fără Compuși Organici Volatili (COV), cât mai multe materiale naturale și să recondiționeze în măsura în care se poate piese vechi. Zis și făcut, dar asta e altă poveste, pe care o să o elaborăm cu altă ocazie.

Bucătărie din lemn făcută la comandă, în care fiecare cm a fost valorificat ca spațiu de depozitare.

Bucătăria în sine nu e mare (7,5 m2) și pe lângă acest aspect, intrarea se face printr-un fel de ușă culoar, între 2 debaralele din hol, intrare care ia din vizibilitate. O opțiune a fost aceea de a face o mobilă de bucătărie în L, cu mobilier și sub geam, dar Camelia a dorit access direct la geam și cât mai mult spațiu de mișcare, preferând folosirea maximă a spațiului pe verticală.

Bucătărie din lemn cu blat de compozit- vedere de ansamblu.

Despre vopselele ecologice

Vopseaua albă cu reflexe de lavadă care acoperă pereții e aceeași în tot apartamentul, inclusiv pe tavan, e eco (fără COV), acrilică și ușor elastică ceea ce o face rezistentă la apă și crăpături, așa că am putut renunța la a pune faianță între corpurile mobilei din bucătărie. Gresia e un crem discret cu nervuri în culoarea șampaniei, iar blatul de lucru are aceleași tonalități de bej-crem. Este o placă de compozit, un amestec de pudră de piatră locală cu rășini, care are forma chiuvetei turnată în acceași bucată și e făcut de un producător local. Ne-a plăcut ideea de a lucra cu materiale și producători locali (sustenabilitate), dar nu a fost deloc ușor să găsim oamenii potriviți care să înțeleagă că e important pentru noi să știm compoziția materialelor și măsura compușilor toxici volatili.

Sertarele ne permit să depozităm mult mai multe lucruri decât rafturile. În plus accesul este mult mai facil, mai rapid și cu mai puține dureri de spate.

O altă provocare a fost identificarea unui producător de mobilă care să lucreze în lemn masiv cu un grad bun de finisare, care să folosească vopsele non-toxice și accessorii moderne și de calitate. Tendința producătorilor este de a folosi voplseaua cea mai ieftină (dar și cea mai toxică) și accesorii mediocre cu o performanță limitată pentru a menține un preț scăzut al produsului final.

Detaliile și avantajele mobilierului realizat la comandă

Având experiență de câțiva ani în producția de mobilier la comandă, i-am explicat Cameliei plusurile și minusurile fiecărui accesoriu, așa că în final am achiziționat împreună cu ea accesoriile dorite.  Mobila are sertare cu glisiere cu amortizoare, care fac față la greutate, ceea ce îi permite folosirea cu încredere a sertarelor pentru depozitarea oalelor și a altor obiecte grele. În loc de telescoape pentru corpurile de sus am folosit un sistem de ridicare mecanic, mai rezistent și mai fiabil decît pistoanele cu gaz. Jolly-ul de sticle este amortizat și el, facînd față la multe utilizări chiar și încărcat la maxim. Elementul de design de care Camelia este super încântată este mascarea unor sertare mici cu push în spatele soclului mobilei, adică partea de jos a mobilierului, exceptând zona de sub mașina de spălat vase. Aceste sertare deservesc perfect nevoilor unei mici debarale în care depozităm scule, becuri și alte obiecte folosite mai rar.

Depozitare extra în mici seratre în zona de plintă a mobilierului, foarte practice pentru obiecte de mici dimensiuni.

Încă o particularitate a acestei bucătării a fost aceea că hota are ieșirea afară printr-un spațiu extrem de îngust, de doar 6cm, din cauza unei ghene în colțul din stânga peretelui. Chiar și pentru această dimensiune redusă, dar și pentru a putea plasa cuptorul cu microunde în partea de sus a mobilierului, corpurile de sus au o adâncime mai mare decât cea standard. O altă provocare în realizarea mobilierului, pe lângă ajustarea spațiului pentru condimente și alte accesorii de mici dimensiuni (corpul de mobilă din stînga sus) a fost găsirea soluțiilor de racord al tubulaturii hotei de la rotund la dreptunghiul de evacuare de 60x120mm.

Renunțăm la cuptor sau la mașina de spălat vase?

Prezența mașinii de spălat vase, la care să fiu sinceră eu aș fi renunțat datorită spațiului limitat, a fost o cerință clară, non-negociabilă. Pentru a face posibil acest lucru și a realiza mobilierul de bucătărie pe un singur perete, Camelia a renunțat la cuptor, asta nu înainte de a-și face o analiză foarte atentă a stilului de viață și de gătit, a nevoilor de echipamente în bucătărie. Tot din acest considerent, a renunțat la gătitul cu gaz, trecând pe plita electrică cu inducție, ceea ce ne-a mai salvat ceva spațiu.

V-am mai spus că ea e super pasionată de tot ce înseamnă gătit, mâncat sănătos? Prin urmare electrocasnicele și toate accesoriile bucătăriei și le-a ales studiind opțiunile cu o foarte mare dedicare. Acest subiect ne-a promis că îl va detalia într-un articol separat pe blogul nostru.

Bugetul pentru amenajarea și utilarea acestei bucătării aparent minimaliste a fost destul de ridicat, Camelia dorindu-și bucătăria visurilor ei, la care răspunsul meu a venit prompt: unii visează și achizițioanează mașini scumpe, alții în schimb au alte vise și pasiuni în care investesc.

Și aici își găsește locul ideea mea despre buget: nu există bugete mari sau mici, există zona de confort a fiecăruia, respectiv ce este important pentru unii și mai puțin important pentru alții. În cazul de față a fost extrem de important ca toate electrocasnicele, oalele și ustensilele să fie de foarte bună calitate, durabile și eficiente energetic pentru minimizarea consumului energiei electrice și a apei.

Despre masa cu scaune înalte ce să vă zic? Scaunele ocupă perfect spațiul de sub masă atunci când nu sunt folosite, iar faptul că sunt mai înalte îi conferă bucătăriei, pe lângă funcția de gătit, un caracter social. Voi recomanda mereu mese sau blaturi tip bar în bucătăriile oamenilor dinamici pentru că e plăcut să stai la o șuetă cu un prieten în timp ce gătești, iar conversația între persoana așezată la masă și cea care trebăluiește în jur decurge mult mai bine de la egal la egal.

Sper să găsiți și voi bucătăria aceasta utilă și simpatică și mai ales să vă inspire să găsiti și voi echilibrul dintre practic și estetic în spațiul pe care voi îl numiți “acasă”.

Masa înaltă de bucătărie, unde stai foarte comod la o poveste, iar când nu se folosește scaunele intră sub ea.