Săptămâna Brâncuși- pe scurt despre intalnirile mele cu arta lui
Despre vizitele mele la muzee și ce tip de artă prefer să vizionez
Nu sunt o să mă dau drept o împătimită a artei și nici o atotcunoscătoare de artiști, genuri, perioade și nici nu am căutat să bifez pe o listă muzee și galerii din lumea întreagă. De câte ori am avut timp și disponibilitate, am vizitat câteva muzee, nu multe, e drept, dar cred că oricum mai multe decât o fac în general mulți dintre noi. Cunosc oameni care nu au nici un fel de afinitate pentru artă și care totuși se duc la Louvre de exemplu doar pentru că li se pare ceva important și că trebuie bifat pe lista de to do. Apropo, încă nu l-am vizitat, și cred că nici nu o să o fac până nu știu că am la dispoziție câteva zile strict pentru asta. La Paris am preferat să văd cu totul și cu totul alte muzee și probabil că mă voi reîntorce tot acolo, de câte ori voi avea ocazia pentru că sunt foarte multe lucruri de văzut și de revăzut. Despre întâlnirile mele surpriză cu arta, în vizite total neplanificate, în muzee pe care le-am descoperit din pură întâmplare vă voi spune cu altă ocazie.
Vizita de o zi în Philadelphia
Acum am să vă povestesc despre surpiza întâlnirii cu operele lui Brâncuși în Philadelphia. Nu a fost pentru prima dată când am vazut live opere de ale lui Brâncuși, dar având în vedere că însuși descoperirea muzeului a fost o surpriză, toate exponatele văzute în ziua respectivă de-o diversitate absolut copleșitoare, starea de spirit când am descoperit sculpturile cunoscute doar din albumele de artă a fost ceva de neuitat.
Debarcăm, eu și prietena mea în Philadelphia pentru o zi rezervată pur și simplu unei vizite. Descoperim câteva piețe cu sculpturi gigant, facem câteva poze, iar cînd ajungem la opera aceasta pop, ce-mi atrage mie privirea în zare? O cladire cu ceva roz pe ea, la capătul unui bulevard plin de seaguri. Zic aici e ceva ce merită văzut și pornim încolo.
Pe drum descoperim un mic muzeu Rodin, impresionant. Ajungem în fața clădirii și descoperim de ce scria mare și roz pe ea FASHION: era o expoziție temporară ale creațiilor de modă ale Elsei Schiaparelli
Cum v-am spus, toată înformația vizuală impresionantă din acea zi a avut un impact asupra noastră și pentru mine să descopăr Brâncuși la mii de kilometrii de casă, neașteptat de-a dreptul. Câteva poze suvenir de la aceea vreme puteți vedea mai jos, poza e în sensul invers al bulevardului, ceea ce se vedea de pe scările muzeului descoperit în aceea zi., iar prezența steagului US mi s-a părut emblematică. Păstrez și acum în bibioteca personală câteva albume de artă, printre care și un album al operelor lui Brâncuși cumpătate de la libraria muzeului, din păcate am fost limitată de distanță și kilograme.
Intreaga colecție a muzeului o găsiți aici
Reîntâlnirea cu arta lui Brâncusi la Paris
Acum doi ani la Paris, de data asta cu temele făcute ce aș vrea să vizitez, ajung la Centrul Pompidou, iar în fața lui, așa cum și-a dorit artistul, atelierul lui mutat pentru vizite aidoma cu cel original e pe lista mea de vizite. Voi reveni oricând cu drag și recomand tuturor celor care se duc la Paris să treacă neaparat pe acolo. Nu din mândria că suntem români, pentru că arta lui nu a fost înțeleasă și apreciată la noi în țară la vremea respectivă și mulți ani după, asta după părerea mea ne face un pic nevrednici de a ne-o atribui ca neam. Aș spune mai degrabă că acest loc trebuie vizitat din respect și recunoștință pentru ceea ce a creat el. Inspirat de arta tradițională românească, Brâncuși a marcat prin arta lui începutul sculpturii moderne și pentru că privindu-i și admirându-i arta este imposibil să nu te impresioneze prin multitudinea de sentimente sintetizate în formele lui sculptate, indiferent de cât de cunoscători sau necunoscători într-ale artei suntem. Bine, ajută să cunoști un pic despre ce e vorba, de aceea artistul în timpul vieții își însoțea personal musafirii în timpul vizitelor în atelier, pentru că zicea el, arta trebuie povestită pentru a fi înțeleasă.
Părerea mea, pe scurt
Brâncuși a fost și rămâne pentru mine un reper extrem de important în arta modernă, iar faptul că începe să fie promovat și cunoscut la noi în țară nu pate decât să mă bucure. Oamenii simpli, neinițiați într-ale arte terbuie să sție de ce Brâncuși este extrem de important în arta modernă., ei trebuie să înțeleagă contextul în care a trăit și în care și-a construit arta și nu doar să se mândrească cu faptul că a fost român și că arta lui e recunoscută internațional.
0 comments