Întrebări frecvente despre designul de interior

Dacă te interesează designul de interior și posibilitatea de a colabora cu un profesionist poate să ai întrebări sau nelămuriri legat de acesta. Noi am creat o serie de întrebări frecvente și răspunsuri care te pot ajuta la posibilele nelămuriri legat de designul de interior și procesul de implementare a acestuia. Noi ne concentrăm pe crearea unor spații frumose și funcționale și îti putem oferii servicii de design interior și implementare care se potrivesc așteptărilor tale. Oferim consultanță în alegerea obiectelor, materialelor și a finisajelor. Suntem aici să te ghidăm prin procesul de design și implementare și îți oferim soluții personalizate pe gusturile și nevoile tale.

Despre Designeri de interior / design interior

Ce face un designer de interior?

Un designer de interior planifică și decorează spațiile interioare ale caselor, birourilor sau restaurantelor. Lucrează cu clienții pentru a înțelege nevoile și preferințele acestora și creează planuri de design care să răspundă acestora. Designerii pot lucra la proiecte noi sau de renovare și trebuie să respecte constrângerile de buget și stil. Obiectivul lor este să creeze spații funcționale și estetice care să satisfacă nevoile și dorințele clienților lor.

De ce este recomandat să angajez un designer de interior?

Există multiple motive pentru care este recomandat angajarea unui designer de interior:

 1. Expertiză: Designerii de interior sunt profesioniști pregătiți cu o înțelegere profundă a principiilor de design și a elementelor care contribuie la crearea unor interioare funcționale și plăcute.
 2. Economie de timp: Designerii pot prelua proiectul de amenajare interioară în întregime, economisind timp și energie.
 3. Reducerea stresului: Designerii de interior pot elimina stresul din procesul de decizie, oferind recomandări valoroase și opțiuni deja gândite.
 4. Eficientizarea costurilor: Designerii de interior pot ajuta să economisești bani prin evitarea greșelilor costisitoare și prin alegerea celor mai bune opțiuni pentru mobilier, finisaje și accesorii.
 5. Aspect: Aduc spațiului tău un nivel aranjat și gândit din punct de vedere funcțional și estetic, oferind atenție detaliilor și aducând viziunea la viață.

Când este recomandat să angajezi designer de interior?

 1. Dacă începi de la zero: Când construiețti o casă nouă sau te muți într-un apartament care este gol și trebuie complet mobilat și utilat. Designerul poate crea un plan coerent și te ajută să iei cele mai bune decizii, luând în considerare bugetul tău.
 2. În cazul în care renovezi: Un designer te poate ajuta să ai un plan de renovare etapizat, să selecteze materiale și finisaje. Totodată se asigură că rezultatul final corespunde nevoilor tale.
 3. Dacă te blochezi: Dacă ai renovat, decorat sau ai amenajat deja un spațiu, știi deja ce probleme poți întâmpina. Colaborarea cu un designer de interior î-ți poate oferi perspective noi.
 4. Dacă vrei să faci o schimbare: Dacă spațiul tău pare demodat sau u-ți mai reflectă stilul, un designer de interior te poate ajuta să faceți schimbările necesare pentru rezultatul dorit.

Cum îți alegi designerul de interior potrivit?

 1. Să cauți designer, a cărui stil ț-i se potrivește cel mai bine. Cel mai ușor poți da seama ce stil are un designer dacă verifici portofoliul sau ai recomandări.
 2. Experiență: Foarte important să-ți găsești un designer cu experiență și cu cât mai multe proiecte implementate. Designerii cu experiență au întâmpinat mai multe situații în carieră și pot lua decizii mai bune, să recomande soluții mai optime.
 3. Personalitate: Este important să colaborezi și să comunici ușor cu persoana respectivă.
 4. Referințe: Să ceri referințe, păreri de la clienții cu care a lucrat deja designerul ales de tine.
 5. Locația: Deși serviciile de design interior se pot face cu ușurință de la distanță, trebuie luat în considerare că în procesul de implementare este recomandat ca designerul să facă urmărirea de șantier. Acestea pot să fie vizite regulate sau la solicitarea clientului. În cazul în care dorești să colaborezi cu un designer de interior din altă localitate, este recomandat includerea vizitelor pe șantier în contract.

De ce suntem noi potriviți pentru tine?

 1. Experiență: Avem aproape 20 ani experiență în design interior și multe proiecte implementate.
 2. Expetiză: Dobândim abilitățile și expertiza necesară pentru a duce la bun sfârșit orice proiect de design interior. Cunoștințele noastre avansate despre materiale și finisaje ne permite să-ți recomandam cele mai optime soluții pentru nevoile și bugetului tău.
 3. Contacte: Avem colaboratori și contacte pentru toate materialele prime sau suluții recomandate de către noi. Colaborăm cu echipe care sunt pregătiți să ofere soluții la orice problemă care poate să apară în procesului de implementare.

Care este stilul preferat de echipa BrioDesign?

 1. Noi, punem mare accent pe funcționalitate și ne place să ne inspirăm din stilul Bauhaus. Considerăm că, mai presus de toate, spațiile trebuie să-și deservească utilizatorii cât mai bine posibi. Abordăm fiecare proiect de design cu scopul de a crea un spațiu care nu este doar funcțional, ci și adaptat nevoilor și preferințelor individuale ale utilizatorului. Proiectele noastre sunt întotdeauna personalizate pentru a satisface nevoile specifice ale clienților noștrii.

Pot chimba sau adăuga obiecte și finisaje față de ce a recomandat designerul de interior?

 1. Datoria noastră de designer interior este să oferim recomandări de materiale, obiecte de decor, mobilă și finisaje care să corespundă proiectului de amenajare interioară. Cu toate acestea, decizia finală cu privire la achiziționarea acestora aparține întotdeauna clientului. Dacă doriți să cumpărați ceva ce nu a fost propus în proiectul de amenajare interioară, vă putem oferi consultanță. Modificarea detaliilor din proiectul de design poate afecta estetica și funcționalitatea a spațiului. În general, vă sugerăm să păstrați recomandările specialiștilor.

Locuiesc în afara zonei Oradea, puteți lucra pentru mine?

 1. Echipa noastră are sediul în Oradea, România, dar servim clienți din toată țara. Suntem pe piață din 2008 și am finalizat multe proiecte în diverse orașe. Portofoliul nostru prezintă multe proiecte pe care le-am finalizat în Cluj-Napoca, Oradea, Târgu-Mureș și în alte orașe din România. Dacă doriți să descoperiți proiectele noastre sau căutați inspirație, vă rugăm să nu ezitați să vizualizați portofoliul nostru.

Cât de calificat este echipa noastră de designeri interior?

 1. Echipa noastră este alcătuită din profesioniști cu înaltă calificare și experiență. Ca echipă, avem aproape 40 de ani de experiență în design de mobilier la comandă, design interior, design textil, design de iluminat precum și design de produse. Am implementat numeroase proiecte de design interior și avem o vastă experiență și în managementul proiectelor. Suntem dedicați să furnizăm soluții de design de înaltă calitate clienților noștri. Puteți avea încredere în expertiza și capacitatea echipei noastre de a vă aduce la viață proiectele de amenajare interioară.

Despre Designeri de interior / design interior

Care sunt pașii când angajez un designer de interior?

Consultare inițială: Aceasta este o întâlnire în care discutați despre obiectivele proiectului, bugetul și timpul alocat implementării. Totodată este o oportunitate pentru a-l cunoaște pe designer și de a vedea dacă este persoana potrivită pentru colaborare.

Propunere de proiectare: Pe baza informațiilor adunate în timpul consultării inițiale, designerul va realiza o propunere de proiectare cu termenele și costul proiectului.

Semnarea contractului: Dacă decizi să mergi mai departe, vei semna un contract care descrie detaliat obiectul contractului, termenii de execuție, perioada de execuție a proiectului și programul de plată.

Procesul de proiectare: Designerul va dezvolta planuri detaliate, care includ desene, randări 3D și mostre de materiale sau finisaje. Acest proces este iteractiv și poate implica mai multe revizuiri înainte de a finalizarea designului.

 1. Implementare: Odată ce proiectul este finalizat, designerul va lucra cu antreprenori pentru a da viață spațiului tău. Acest lucru poate implica comandarea materialelor, coordonarea echipelor de implementare și supravegherea progresului proiectului.

Ce trebuie să fac înainte să apelez un designer de interior?

Înainte de a contacta un designer de interior, te poți pregăti cu niște informați foarte simple. Acesta te poate asigura că reușești să transmiți cât mai multe informații relevante pentru designer. Iată câtva pași pe care poți parcurge înainte de a contacta un designer de interior:

 1. Să ai un plan sau releveu: să schițezi un plan pe baza spațiului tău cu măsurători incluse. Acesta oferă designerului o idee despre cum este compus spațiul și ajută să înțeleagă mai bine nevoile și obiectivele tale.
 2. Destinația încăperiilor: câte încăperi ai, și pentru ce vor fi folosite, care va fi destinația acestora. Acest lucru îl va ajuta pe designer să înțeleagă nevoile tale din punct de vedere al funcționalității.
 3. Stabilește un buget aproximativ: Este important să știi aproximativ ce buget ai alocat implementării, înainte de a începe procesul de proiectare. Acest lucru îl va ajuta pe designer să înțeleagă ce este fezabil pentru tine. Totodată te poți asigura că sunteți pe aceeași pagină de la bun început.
 4. Adună imagini care te inspiră: Salvează imagini cu interioare care îți plac și care reflectă stilul tău. Acest lucru îi va oferi designerului imagine orientativă al preferințelor tale și ajută să creeze un design care să corespundă nevoilor și gusturilor tale.
 5. Să faci fotografii: Câteva fotografii cu spațiului tău, astfel încât designerul să poată să înțeleagă mai bine compartimentarea și provocările cu care se pot confrunta.
 6. Să studiezi infrastructura: Dacă este posibil mutarea pozițior electrice sau sanitare ca parte a procesului de proiectare. Acest lucru îl va ajuta pe designer să înțeleagă eventualele limitări sau provocări.

Cât dureaza prima întâlnire cu un designer de interior?

1-2 ore. Este o perioadă bună pentru a avea o conversație și de a ne cunoaște. Discuția va fi despre proiectul tău și vom trece peste toate întrebările sau nelămuririle pe care le ai. În timpul întâlnirii, te poți aștepta ca designerul să te întrebe despre preferințele de design, nevoile funcționale, bugetul și despre provocări sau limitări care ar putea fi prezente în spațiul tău.

De asemenea, poți arăta imagini de inspirație sau idei de design pe care le ai salvat inițial. Este o idee bună să fi pregătit cu informații, astfel încât să poți profita la maxim de întâlnire. Scopul primei întâlniri este de a obține o idee despre viziunea și nevoile tale și de a stabili o bază pentru un proces de proiectare de succes.

Cât durează realizarea unui proiect de design interior?

Timpul necesar pentru finalizarea unui proiect de design interior poate varia de dimensiunea și complexitatea proiectului. Proiectarea poate dura între 1 și 4 luni, timp în care vor fi realizează randări 3D, desenele de execuție, se selectează materialele și finisajele și se dezvoltă un plan pentru implementare. După proiectare, implementarea poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni sau chiar până la 2 ani, în funcție de amploarea proiectului. Este important sde luat în considerare faptul că durata necesară pentru finalizarea unui proiect poate varia.

În ce orașe implementați proiecte de design interior?

Echipa noastră are sediul în Oradea, așa că ne este convenabil să lucrăm la proiecte locale. Cu toate acestea, servim și clienți din toată România și am finalizat proiecte de design interior în orașe precum Oradea, Timișoara, Târgu Mureș și nu numai.  Avem echipă de designeri experimentați, care sunt gata să vă ajute să aduceți viziunea la viață, indiferent de locație.

 

Cât timp necesită realizarea unui proiect de design interior?

Timpul necesar pentru a finaliza un proiect de design interior poate varia în funcție de dimensiunea și complexitatea proiectului. În medie, durează între 1 și 4 luni, faza de proiectare. Proiectul include schițe și randări 3D, desene de execuție, selectarea materialelor și finisajelor și dezvoltarea  ordinii cronologice în care se implementează proiectul. Odată ce faza de proiectare este finalizată, implementarea poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni sau chiar până la 2 ani, în funcție de amploarea lucrării. Timpul necesar pentru finalizarea unui proiect de design interior poate varia.

Cum este prezentat designul final?

Pentru a prezenta designul final, folosim de obicei o combinație de randări 3D, desene tehnice detaliate și instrucțiuni de implementare. Randările 3D îți permit să vizualizezi spațiul și să vezi cum se vor reuni toate elementele diferite. Desenele tehnice îți oferă informații precise despre dimensiuni, materiale și alte detalii. De asemenea, oferim instrucțiuni pentru implementare, subliniând pașii care trebuie urmați pentru a da viață designului. În general, aceste instrumente te ajută să te asiguri că proiectul final este comunicat corect tuturor părților relevante. Prin parcurgerea acestor pași ne putem asigura că rezultatul final corespunde așteptărilor.

Care sunt serviciile oferite de Brio Design?

Ce tipuri de proiecte putem realiza?

La Brio Design, avem experiență într-o varietate de tipuri de proiecte, inclusiv HoReCa (hotel, restaurant, cafenea) și design comercial. Echipa noastră are o experiență bogată în realizarea spațiilor funcționale, atractive vizual și care ajută companiile să prospere.

De asemenea, avem multă experiență în proiectarea de interioare de case și apartamente. Suntem pregătiți să concepem spații confortabile, stilate, care reflectă personalitățile clienților noștri. Indiferent de tipul de proiect, suntem încrezători că putem oferi rezultate care depășesc așteptările tale. Indiferent dacă ai nevoie de design interior pentru cafenea, birou sau o casă, suntem aici pentru a te ajuta să-ți aduci viziunea la viață.

Suntem obligați să lucrăm cu echipele recomandate de Brio Design la implementare?

Nu ești obligat ca să colaborezi cu echipe recomandate de către noi. Totodată dorim să asigurăm cele mai bune rezultate pentru clienții noștri. De aceea îți recomadăm echipe cu care am mai lucrat și ne am asigurat de calitatea serviciilor lor. Asta ne permite să avem încredere în capacitatea lor de a livra lucrări de calitate în timp util. În cele din urmă, decizia depinde întotdeauna de tine. Suntem aici pentru a-ți oferi îndrumare și sfaturi de a te ajuta să iei cele mai bune decizii.

 

Puteți gestiona în întregime proiecte?

Da, putem gestiona întreg proiectul de design interior până la implementare. De la consultarea inițială și dezvoltarea conceptului de design, până la aprovizionarea cu materiale și finisaje, supravegherea construcției.  Asigurăm că produsul final corespunde așteptărilor tale. Colaborăm cu echipe de profesioniști și lucrăm îndeaproape cu aceștia și ne asigurăm că toate aspectele proiectului sunt executate corespunzător. Scopul nostru este să facem procesul cât mai fluid și fără stres pentru clienții noștri. Ne mândrim că oferim rezultate de înaltă calitate implementate la timp și încadrat în bugetului acordat.

 

Există proiect prea mic?

Prețuim fiecare proiect și înțelegem că fiecare client are nevoi și obiective unice. Lucrăm cu plăcere la proiecte de orice dimensiune și complexitate. Vom face tot posibilul pentru a te ajuta să implementezi proiectul de design interior pentru spațiul tău. Indiferent dacă dorești să reamenajezi o singură cameră sau să amenajezi întreaga casă sau spațiul comercial, avem experiența și expertiza necesară pentru a realiza acest lucru. Deci niciun proiect nu este prea mic pentru noi! Suntem aici pentru a te ajuta să-ți aduci la viață spațiul pe care ai dorit mereu.

 

Care este cel mai mare proiect care se poate realiza de echipa Brio Design?

Suntem capabili să gestionăm proiecte de tipuri și complexitate diferită. Avem experiență la proiecte rezidențiale mici, precum și la proiecte comerciale mari, cum ar fi hoteluri și restaurante sau mall-uri. Niciun proiect nu este prea mic sau prea mare pentru noi. Echipa noastră este dedicată să ofere același nivel de atenție la detalii, indiferent de dimensiunea proiectului.

 

Despre preț și servicii

Este costisitor angajarea unui designer de interior?

Angajarea unui designer de interior poate varia ca și cost, în funcție de tipul de proiect și complexitatea acestuia. Factori pot fi experiența sau reputația designerului. Unii designeri percep taxă orară, în timp ce alții percep o taxă pe baza suprafeței ce urmează să fie amenajat. Este important să discutați prețurile și eventualele taxe suplimentare pentru a te asigura că aveți o înțelegere clară a costului. În general, angajarea unui designer poate economisi timp și bani pe termen lung. Te ajută să eviți greșeli costisitoare și se asigură că rezultatul final este unul care corespunde nevoilor și preferințelor tale.

 

Cum te poate ajuta un designer de interior să economiești bani?

Un designer de interior îți poate economisi bani în mai multe moduri diferite. Te poate ajuta să iei decizii corecte. Se asigură că investești în materiale și produse de înaltă calitate, care vor rezista în timp. Acest lucru te poate ajuta să eviți reparații sau înlocuiri costisitoare în viitor. În al doilea rând, un designer te poate ajuta să ai un spațiu funcțional și eficient. Nu investești în obiecte și soluții inutile. În cele din urmă, un designer te ajută să profiți la maximum de bugetul tău.

Trebuie să achiziționezi obiecte și finisaje propuse prin Brio Design?

Nu, nu este obligatoriu să faci achiziții prin intermediul nostru. Cu toate acestea, de multe ori avem stabilit relații cu furnizorii și producătorii și deseori putem asigura reduceri sau prețuri mai bune la materiale și corpuri de mobilier. Dacă alegi să faci achiziții pe cont propriu, te putem îndruma și ne putem asigura că deciziile luate se încadrează în designul propus.

Se percepe taxă pentru prima întâlnire?

Nu în fiecare caz dar este posibil să perceapem taxă pentru prima întâlnire, deoarece poate implica timp și costuri de deplasare, pentru a evalua spațiul.

De ce există un preț pentru proiectul de design interior și un alt preț separat pentru managementul proiectului?

Taxa de design interior se percepe pentru timpul și expertiza designerului în crearea unui plan de design. Se mai adaugă timpul acordat pentru selectarea materialelor și finisajelor din spațiu. Managementul de proiect este procesul de supraveghere și coordonare a implementării, comandarea materialelor și asigurarea faptului că proiectul se menține în termen și în buget. Este normal ca aceste servicii să fie taxate separat, deoarece implică responsabilități, costuri de deplasare, timp și efort.

Alte întrebări frecvente

Care este diferența dintre un designer de interior și un decorator de interior?

Un designer de interior este un profesionist pregătit în domeniul designului interior. Este responsabili pentru crearea de spații interioare funcționale și frumoase. Pe lângă proiectarea interioarelor, designeri de interior sunt implicați în selectarea materialelor, finisajelor și a mobilierului, precum și în coordonarea procesului de implementare.

Un decorator de interior, se concentrează în primul rând pe elementele decorative ale unui spațiu, cum ar fi alegerea paletaului de culori, țesăturilor și accesoriilor. Ei pot avea unele cunoștințe despre principiile de design, dar de obicei nu au același nivel de pregătire profesională. Decoratorii de interior lucrează cu beneficiari pentru a reâmprospăta un spațiu. De obicei nu sunt implicați în operațiuni mai complexe ale designului și al construcției.

Ce se întâmplă dacă designerul își impune proprile ideile în loc să țină cont de gustul clientului?

În calitate de designer de interior, este important să asculți preferințele și nevoile clientului și să le încorporezi în proiect. Nu este datoria designerului să-și impună propriile idei. Rolul designerului  trebuie să fie ghidarea clientul prin procesul de proiectare. Este important să-l ajute să ia decizii informate care se aliniază cu gustul și stilul lui personal. Dacă în orice moment al proiectului simți că designerul nu ia în considerare preferințele tale, este important să comunici acest lucru și să clarifici orice nelămurire pe care le ai.

 

De ce am nevoie de un designer de interior dacă lucrez deja cu un arhitect?

Deși aceste meserii pe unele situații se suprapun, un designer de interior și un arhitect au roluri diferite într-un proiect. Un arhitect proiectează structura generală și pe aspectul unui clădiri, amplasarea pereților, ferestrelor și ușilor. De asemenea, se asigură că proiectul respectă toate reglementările pentru construcții. Un designer de interior se concentrează pe estetica și funcționalitatea spațiului, inclusiv selectarea finisajelor, materialelor, mobilierului și a decororului. Designerii de interior se concentrează să facă proiectul coerent și estetic care să răspundă nevoilor și preferințelor clientului. În timp ce un arhitect este preocupat de structura generală și aspectul unui clădiri, un designer de interior se concentrează pe crearea unui interior funcțional și estetic. Angajarea unui arhitect, precum și a unui designer de interior te poate ajuta ca să te asiguri că fiecare aspect al unui proiect este acoperit.

 

Dacă nu știu ce stil îmi doresc, mă poate ajuta un designer?

Da, te poate ajuta, chiar daca nu stii ce stil ți se potrivește. Un designer de interior poate colabora cu tine pentru a-ți identifica stilul, preferințele personale și te poate ajuta să ai un spațiu unic. De asemenea, îți poate oferi opțiuni pentru a găsi cele mai bune soluții pentru nevoile și bugetul tău. Important este să comunici cât mai coherent și direct cu designerul.

Se pot integra piese de mobilier sau accesorii deja existente în designul de interior?

Da, un designer de interior poate încorpora în design piesele de mobilier sau accesoriile deja existente. Designerul de interior are experiența necesară pentru a găsi modalități de a-ți integra elemente deja existente în amenajare. Îți poate recomanda piese sau accesorii complementare care vor ajuta la îmbunătățirea aspectului general al spațiului. Este important să-i comunici designerului preferințele și stilul personal. Astfel acesta va putea încorpora acele elemente în design ca să reflecte gustul și personalitatea ta.

 

Ce este un mood board?

Un moodboard este o reprezentare vizuală a unui concept de design, constând într-un colaj de imagini, mostre de țesături, culori de vopsea și alte materiale. Este folosit pentru a transmite o impresie generală a unui concept de design. Ajută designerul să comunice și să se alinieze cu clientul direcția unui proiect .

Ce este o randare 3D?

O randare 3D este o imagine creată cu ajutorul softurilor de modelare și randare, rezultând în reprezentarea vizuală a unui concept de amenajare interioară. Este un proces complex care implică crearea modelelor 3D a spașiului și a obiectelor reprezentate, aplicarea culorilor și a texturilor, a decorurilor și a luminilor. Aceste imagini digitale ajută la comunicarea rezultatului înainte de a fi implementaă acesta.

Ce sunt desenele technice?

Aceste desene sunt reprezentările grafice precie ale unor piese de mobilier sau construcții. Cu ajutorul acestor desene se comunică ușor între proiectant și executant. Aceste desene includ toate detaliile technice, dimensiuni, materiale și finisaje precum și instrucțiuni de asamblare sau montaj.